Tips voor gezond paasontbijt

De paasdagen staan weer voor de deur. Het is heerlijk om tijdens deze vrije dagen volop te genieten van de rust en het samen zijn met familie en vrienden.

Maar Pasen is ook een feestdag waarbij het gedeeltelijk draait om lekker eten en snoepen. Laat jezelf dan ook niet verleiden om voor Pasen al paaseitjes in huis te halen. Maak met jezelf de afspraak dat je er alleen met Pasen hooguit een paar neemt.

Een uitgebreid paasontbijt hoort uiteraard ook bij deze dagen. Hieronder geef ik je een aantal tips waarmee je een lekker en gezond paasontbijt op tafel zet.
• Maak sfeer door de tafel gezellig te dekken met een paaskleed, kaarsjes en verse bloemen.
• Zet geen schaal met eieren neer, maar geef iedereen een eitje in een eierdop.
• Schenk kleine wijnglazen met vers geperste jus d’orange en zet een karaf water op tafel. Thee en vers gezette koffie horen er uiteraard ook bij.
• Kies zoveel mogelijk voor volkoren producten , zoals spelt broodjes, meergranen broodjes, mueslibrood, volkorencrackers en volkorenbeschuit.
• Neem in plaats van een paasstol een variant zonder spijs, of kies voor krentenbrood.
• Maak een slanke belegschotel met bijvoorbeeld rosbief, rookvlees, magere kaas en filet americain, light sandwichspread. Maar ook halvajam geserveerd in een schaaltje ziet er leuk uit.
• Serveer bij ieder bord een verse fruitsalade in kleine schaaltjes.
• Vers fruit voor in de yoghurt met een paar eetlepels ongezoete muesli of als hapje erbij maken het paasontbijt helemaal af.

Richt je aandacht voornamelijk op de sfeer, gezelligheid en decoraties. Neem de tijd, maar laat je niet verleiden tot voortdurend eten omdat je aan tafel zit. Bedenk van tevoren wat je precies gaat eten en maak goede afspraken met jezelf. Zet een denkbeeldige punt na de maaltijd en neem dan alleen nog een kop koffie of thee.

Een wandeling of een fietstocht is een leuke invulling voor de middag en zorgt ervoor dat je de extra calorieën snel weer verbrand.

Nieuw Online Coaching Voeding

Vanaf heden kun je bij V-4vitality ook online gecoacht worden voor een gezonde leefstijl d.m.v gezonde voeding. Afvallen vanuit huis.

12 weken voor €60,-
24 weken voor €96,-

Deelnemen kan door je aan te melden via het contact formulier.

ervaring met V-4vitality

Beste Danielle,

Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik met overgewicht gekampt en dacht dat ik er voor altijd mee zou mee moeten leren leven. Eerdere pogingen om van vele kilo’s af te komen lukte wel (ook met behulp van een dietiste), maar bleken altijd een tijdelijke oplossing.

Ik had voor een tijdelijke periode van jouw voedingsconsulten gekozen. En in deze periode ging het afvallen erg goed! (ruim 15 kilo in 3 maanden) Maar persoonlijk vind ik het nòg belangrijker dat het jouw (en alleen jou) is gelukt om mijn voedingspatroon definitief aan te passen! Ik ben gelukkig van het snoepen af en hunker er helemaal niet meer naar. Zelf nu (al een hele tijd) zonder jouw begeleiding gaan er nog altijd gestaag kilo’s af (nog eens 4 kilo sindsdien). Ik ben nog altijd niet op mijn gewenste gewicht, maar op deze manier kom ik er echt wel.

Ik ben je dus oprecht erg dankbaar hiervoor en zou je willen aanbevelen aan iedereen die iets aan zijn gewicht wil doen. En als je wilt mag je dit daarom ook delen op je website.

Nogmaals dank!

Marcel, Den Haag

 

EINDELIJK, EINDELIJK, EINDELIJK; een hele training bij de Haagse Directe lekker meegedaan. Met dank aan kunde en (vooral) geduld met een oude brombeer van mijn PT bij de revalidatietraining.

recept met Quinoa

Quinoa Pilaf recept

Naast alle toe te juichen eigenschappen, heeft quinoa ook een wat mindere kant: het kan bedekt zijn met een wat bittere en giftige stof, saponine. Spoel de quinoa daarom altijd goed af in een zeef voor het koken. Soms is dat voor het verpakken al gedaan, maar ja, beter het zekere voor het onzekere nemen.

Bereidingstijd: 20-30 minuten Gang:Hoofdgerecht
Smaak:Hartig
Techniek:Smoren
Uit eigen keuken:Nee (i)
Ingrediënten voor 4 personen
1 grote ui
olijfolie
500 g quinoa
1 pond tomaten
1 el tomatenpuree
2 tl suiker
1 tl gemalen piment
2 aubergines
peterselie

Voorbereiding
Hak de ui.
Leg de tomaten 1 minuut in kokend water, schil ze, en snijd ze in stukken.
Spoel de quinoa af onder de kraan en laat goed uitlekken.
Snijd de aubergines in stukken van ongeveer gelijke grootte. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aubergines in een ovenschaal, bestrijk ze met olie, bestrooi met peper en zout en zet ongeveer 25 minuten in de oven, tot de aubergines goudbruin zijn en zacht.

Bereidingswijze
Neem een hapjespan en verwarm daar wat olie in.
Bak de ui lichtbruin en voeg de quinoa toe. Roer goed.
Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de suiker en piment toe, bestrooi met zout en peper en giet een halve liter water bij het geheel. Roer en laat met een deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Haal het deksel van de pan als het geheel nog te nat is, voeg wat extra water toe als het droog lijkt te worden. Laat de pan nog tien minuten staan met het deksel op de pan.
Hak de peterselie fijn. Roer de aubergine door de quinoa en bestrooi het gerecht met peterselie.

Quinoa superfood

Wat is Quinoa?

Pseudograan Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant, welke reeds 5.000 jaar geleden op extreme hoogtes in het Andesgebergte van Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië werd verbouwd door de roemruchte Inca’s. De naam ‘Quinoa’ komt uit het Quechua, de oorspronkelijke taal van de Inca’s, en betekent ‘Moedergraan’ of ‘Supergraan’. De Inca’s gebruikten de Quinoa zaden om te koken zoals rijst en beschouwden Quinoa als hun ‘heilige voeding’. En die oude Inca’s hadden blijkbaar geen ongelijk, want vandaag de dag behoort Quinoa tot de selecte categorie van ‘superfoods’ vanwege de uitzonderlijk hoge voedingswaarden. Als je meer wilt lezen over de voedingswaarden van Quinoa en over de geschiedenis van Quinoa, dan kun je je hart ophalen op deze pagina…

Quinoa is:

  •  Een ‘superfood’
  • 100% biologisch
  • Rijk aan kwalitatief hoogwaardige eiwitten
  • Heeft een lage ‘Glycemische Index’
  • Rijk aan voedingsvezels
  • Rijk aan vitaminen en mineralen
  • Duurzaam
  • Glutenvrij

De voedingswaarden van Quinoa

Quinoa is een complete eiwitbronQuinoa is een pseudograan, maar bevat meer eiwitten dan alle andere graansoorten, rijst en pasta. Bovendien is de biologische kwaliteit (BQ) van de eiwitten in Quinoa bovengemiddeld hoog hetgeen Quinoa maakt tot een ´superfood´. De hoogwaardige kwaliteit van de eiwitten in Quinoa wordt bepaald door de juiste combinatie van aminozuren. De eiwitten in Quinoa bevatten immers alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren moet de mens dus uit haar voeding halen.  Essentiële aminozuren maken het dus mogelijk dat het lichaam de eiwitten die u eet ook daadwerkelijk gebruikt. Eieren hebben de hoogste BQ: een score van 95 betekent dat van elke 100 gram eiwitten die u eet, 95 gram eiwitten wordt opgenomen en gebruikt als bouwsteen. Met een BQ van 75 scoort Quinoa beter dan melk (72), vlees (60), tarwe (60) of maïs (44). Tarwe, maïs en ook gerst kennen bovendien een andere samenstelling aan aminozuren en hebben daardoor een duidelijk lagere opbrengst.

Quinoa heeft een lage glycemische indexNaast hoogwaardige eiwitten heeft Quinoa nog andere voordelen. Quinoa heeft een lage glycemische index. Dat betekent dat de koolhydraten in Quinoa langzaam worden afgebroken. Het suikerbestanddeel van de koolhydraten in Quinoa wordt dus geleidelijk afgegeven aan de bloedbaan. Dit zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Voeding met een lage glycemische index is beter voor de gezondheid, geeft langduriger energie, en zorgt voor minder aanmaak van lichaamsvet.

Quinoa bevat veel voedingsvezels, vitaminen en mineralenQuinoa bevat bovendien veel voedingsvezels, veel goede vetten, en is vergeleken met andere granen rijker aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor en vitamine E en vitamine B.

Quinoa is glutenvrij. Consumenten met Coeliakie kunnen Quinoa dus goed verdragen.

Onze conclusie: Quinoa wordt met recht een “superfood” genoemd!